logo
MagyarEnglish

WEÖRES100

 

 

  

"Az utóbbi évek legötletesebb kiállítása..." 

(Népszabadság)

  

"A Weöres Sándor centenáriumi év eddigi legkellemesebb meglepetése..."

(Index)

 

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára A megmozdult szótár címmel rendez kiállítást.
A Múzeum felkérésére a Labor közreműködésében 11 interaktív installáció született. Modern interakciós technikák segítségével a látogatók maguk mozdíthatják meg a szavakat, koppinthatnak vagy fújhatnak ki verssorokat. Mindezzel a költő sziporkázó, játékos szelleméhez kerülhet közelebb a közönség.

 

Interaktív installációk:

 

 

 

 

 

Fogadófal
 

A kiállítótérbe érkező látogató előtt a szótár hirtelen megmozdul, és animációk sokaságával invitál a terembe. A kiállítás címadó versének szójátékai Weöres Sándor rajzstílusában elevenednek meg a fogadófalon. A "szólények" a terem felé repülnek, ugrándoznak, bukfenceznek, akárcsak a weöresi fantáziavilág jellemző figurái.

   

 

Utazások
 

A világtérképen nyomon követhető, hogy a korabeli korlátozások ellenére milyen sokfelé eljutott Weöres Sándor. A megjelölt városokhoz kapcsolódó képek, versek és dokumentumok felidézik az egyes utazások élményeit és hangulatát.

 

 

Keresztöltés
 

Ez a Weöres-vers csupán 16 szóból áll, 4x4-es rácsszerű elrendezésben, írásjelek nélkül. A címe is arra buzdít, hogy nem kell sorról-sorra haladnunk az olvasás során. Az installáció célja, hogy a keresztszemes hímzés technikájához hasonlóan szóról-szóra öltögetve minél több értelmes olvasatot találjunk. A látogatók által versnek tartott szóláncokból egy folyamatosan bővülő hímzésmintagyűjtemény jön létre.

 

 

Verstapintó
 

Milyen érzés lenne egy verset kézbe venni? Speciális technikával a költeményeket térbeli objektumokká alakítottuk, és 3D nyomtatóval kinyomtattuk. A hengertestek felületén a rövid és hosszú, puha és szúrós kitüremkedések a versek ritmusát és hangrendiségét teszik tapinthatóvá.

 

 

Verskoppintó
 

Weöres Sándor költészetéről legtöbbünknek a versek zeneisége jut eszébe. A Verskoppintó szórakoztató módon vezet be a szövegek ritmikai világába: a képernyőn megjelenő versek ritmusát kell lekopognunk. Korosztálytól függetlenül érdemes kipróbálni! Ha sikerül, a következő vers biztosan nehezebb lesz...

 

 

Gyümölcsversek
 

A gyümölcsöket kezünkbe véve meghallgathatjuk, miről mesélnek. Az almák, a galagonya és a szőlő mind egy-egy ismert vagy kevésbé ismert mondókát vagy verset tartogatnak.

 

 

Versrajz
 

A látogató kipróbálhatja, hogy milyen érzés lehet, amikor versek áramlanak ki a költők tollából. Rajzolhatunk, kísérletezhetünk, szabadon létrehozhatunk új verssorokat! Mialatt a vonalakat kanyarítjuk, halljuk is a verseket, éppen onnan, ahol a sorok rajzolásában tartunk. Az installáció nyomán saját alkotásunkon keresztül fedezhetjük fel az írás élményét, nehézségeit és lehetőségeit.

 

     

Gondolatfújás

 

A látogató belélegezheti, majd kifújhatja a költő gondolatait. Minden egyes fújással újabb és újabb versrészletek jelennek meg a vásznon. Az installáció a gondolatok szépségét és illékonyságát teszi láthatóvá.

 

 

Versfoltozó
 

Weöres Sándor állatversei életre keltek. Ebben az interaktív játékban a betűk megelevenednek, a fényt a tenyerünkbe vehetjük. Keressük meg, kapjuk el és tegyük a helyére az elkóborolt szavakat!

 

  

Galaxis

 A képernyőn Weöres költészetének univerzumát reprezentáló 80 verset látunk interaktív adatvizualizációban. A látogató galaxisszerű elrendezésben hasonlíthatja össze egymással a verseket különböző szempontok alapján, mint például a költemények tematikája, a versbeli beszélő és a megszólított viszonya, a költemény térszerkezete vagy metrikája. Minden egyes szempontváltáskor a galaxis átrendeződik, a hasonló elemek közelebb kerülnek egymáshoz, az eltérőek viszont kiszorulnak a képernyő szélére.  Az installáció segítségével új versekre, szempontokra bukkanhatunk, de nyomon követhetjük egy-egy kiválasztott vers mozgását is. A versek teljes szövege olvasható is a képernyőn.

 

 

 

Versfal

 

Fedezzük fel együtt, milyen versekkel ajándékozta meg Weöres Sándor feleségét, Károlyi Amyt! A költő színes rajzai mögé rejtett versek a látogatók mozgására hallhatóvá válnak

 

 

 Médiamegjelenések:

 

 

 Az installációk alkotói:

Fogadófal: Sárosi Róbert, Orosz Judit, Debreczeni Zoltán

Utazások: Karasz Dániel, Samu Bence, Hegyi Katalin

Verstapintó: Sárosi Róbert

Verskoppintó: Sárosi Róbert, Imre Gábor

Versfal: Nagy Ágoston

Keresztöltés: Ruttkay Zsófia

Gondolatfújás: Samu Bence

Versrajz: Nagy Ágoston

Versfoltozás: Samu Bence

Gyümölcsversek: Nagy Ágoston, Keresztúry Kata, Bálint Sára

Galaxis: Cziner Máté, Szűcs Krisztina, Ruttkay Zsófia, Bartal Máriá

 

Szakértő: Bartal Máriá

Irodalmi szakértő: Bartal Mária

Projektmenedzser: Ruttkay Zsófia
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

 

               

 

 

WEÖRES100 kiállítás a PIM-ben 2013. június 19-től 2014. június 1-jéig.