logo
MagyarEnglish

Hallgatói munkák
Moholy-Nagy Parafrázis

A 2011 őszi Interaktív Projekt kurzus keretében született munka a Moholy-Nagy Parafrázis, amely a művész vizuális munkáit gondolja újra a térben és teszi azokat akár körbejárhatóvá a virtuális térben.

 
Panoráma

A múzeumi díszlépcsőház freskóit – az egyre nagyobb felbontású digitális képeknek köszönhetően – testközelből nézhetjük meg. Az egyes alakokra kattintva megtudjuk, kik az ábrázolt szereplők. Az interaktív digitális technológia újfajta megismerést tesz lehetővé. A jövő koncepciójában az egész múzeum felderíthető virtuálisan, a kiállítási tárgyakat körbejárhatjuk, de a vetített filmeket is megnézhetjük, akár otthonról vagy iskolából is az interneten keresztül. A virtuális bejárás térben és időben kibővíti a múzeumlátogatást, kedvet csinál az „igazi” múzeumi élményhez, vagy hazatérve segít felidézni, elmélyíteni a látottakat.

 

 pan_2

 Készítők: Vargha Márk Péter, Grosan Cristina

A projekt a Labor 21. Század Múzeuma c. kurzusának keretében, 2010 őszén jött létre.

 

 
Beszélő szobrok

 A Beszélő szobrok installáció a díszlépcsőházban sorakozó portré-büsztök helyzetét értékeli újra, megszólaltatva a hazai közönség által felismerhető, ám némaságba és névtelenségbe burkolózó történelmi alakokat. Az installációban négy büsztöt láttunk el mozgásérzékelővel és hangtechnikával, melyek segítségével a szobrok “megelevenednek”, mikor a látogatók elhaladnak előttük. Arany János, Széchenyi István, Mátyás király és II. Rákóczi Ferenc saját idézetein keresztül szól a látogatókhoz, ezzel idézve fel személyiségüket, történelmi szerepüket. Ezzel a bemutatóteret változatlanul hagyó, mégis karakteres újítással fókuszba kerülnek a szobrok, az irányított, koncentrált figyelem kiragadja őket dekorációs és reprezentációs funkciójukból.

 

Készítők: Jankó Anna, Csekk István, Dancsó Péter

A projekt a Labor 21. Század Múzeuma c. kurzusának keretében, 2010 őszén jött létre.

 
Csészényi pillantás

 Az állandó történeti kiállítás terében elhelyezett Csészényi pillantás című installáció esetében a cél a századforduló kávéházi világának megidézése audiovizuális eszközökkel, ami hozzásegíthet a teremben bemutatott téma közvetett átéléséhez. Egy kávéházi asztalon, a rajta elhelyezett csészén, hamutálon átszűrődő videón jelennek meg a századfordulós budapesti kávéházak terei, látogatói. A hozzáadott hangatmoszféra a kávéházak légkörét és azok oldott hangulatát csempészi vissza a múzeum nagy léptékű terébe.

 

 

 Készítők: Jankó Anna, Csekk István

A projekt a Labor 21. Század Múzeuma c. kurzusának keretében, 2010 őszén jött létre.

 
« ElsőElőző12KövetkezőUtolsó »

Oldalak 2 / 2