logo
MagyarEnglish

Veszprém: Weöres Sándor - A megmozdult szótár

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeum a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2016. január 22-én, pénteken 15 órakor nyitja meg WEÖRES SÁNDOR – A MEGMOZDULT SZÓTÁR című kiállítását. A tárlat a Petőfi Irodalmi Múzeum nagysikerű interaktív vándorkiállítása, mely a MOME TechLab közreműködésével született meg. 

 

Bővebben...
 
Aalto University

December 10-12 között Ruttkay Zsófia az Aalto Egyetem Számítástechnikai Intézetében tett látogatást, ahol az opponense volt egy „embodied interface” témájú PhD védésnek. Előtte előadást tartott a MOME TechLab Digitális Múzeum projektjeiről, és megismerkedett a MediaLab-on folyó munkával is. A Digitális Múzeum témában további együttműködés terve született meg.  


 
 
Életre keltek a könyvek
November 24-én, kedden két helyszínen is bemutatásra kerültek a MOME TechLab interaktív irodalmi alkalmazásokkal kapcsolatos projektjei. A Valóságos könyvtár - könyvtári valóság II. konferencián Ruttkay Zsófia, a Labor vezetője és az egyetem  alumnája, Czémán Zsófia tartott előadást, Életre kelt könyv címmel; Bényei Judit, az Elméleti Intézet oktatója és Berczi Klára, a TechLab projekt menedzsere pedig a labor projektjeit demonstrálták. A Számítógép az irodalomtudományban elnevezésű konferencián szintén hallható volt Ruttkay Zsófia egy előadása Irodalmi séta okostelefonra címmel és megtekinthetőek Czémán Zsófia és Szűcs Kriszta, alumnák demói: Czémán Zsófi Arany János: Hídavatás című művéhez készített interaktív olvasókönyvet, Szűcs Kriszta pedig a Nyugat nemzedék tagjainak viszonyrendszerét vizualizálta. Ruttkay Zsófia többek között Krúdy Gyula nyelvének zeneiségét mutatta be interaktív szövegvizualizációs eszközökkel.
 
 
 
 
 
Tér-Idő rádióinterjú

A MUZEUM@DIGIT konferenciához kapcsolódó november 10-i és 11-ei, a Kossuth Rádió Tér-Idő című műsorában elhangzott beszélgetés két része néhány hétig a Médiaklikk segítségével az internetről is meghallgatható, az alábbi linkenMindkét rész 14.32 perckor kezdődik.

 
 
 
TechTea - Szövegvizualizációk a szófelhőkön túl
 
 
A TechTea következő eseményének előadói Balogh Kitti és Varjú Zoltán, a Precognox munkatársai, valamint Szűcs Kriszta, tervezőgrafikus. A Precognox cég nyelvészeti alapokra építő keresési és szövegbányászati eszközei objektív alapot nyújtanak ahhoz, hogy elemezzük magyar nyelvű szövegek érzelmi töltetét, és tetten érjük például a gyűlöletbeszédet az online médiában. A MOME alumna tervezőgrafikus készítette interaktív adatvizualizációval az eredmények láthatóvá válnak és időben is értelmezhetők.
 
További részletek: 
 
 
« ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó »

Oldalak 6 / 27