logo
MagyarEnglish

MÚZEUM 2.0 - digitális technológiák a jövő múzeumában

 A 21. század elején a technológia térhódítása a múzeumokat is kérdések elé állítja: mennyiben kell alkalmazkodniuk a megváltozott ismeretszerzési és szabadidős szokásokhoz a kiállítások tervezésekor? A technológia miként járulhat hozzá a múzeum változó szerepének, céljainak betöltéséhez? Mikor jó egy digitális alkalmazás? Mi a játékos, látogatói részvételre alapozó bemutatás – vágyott illetve megvalósuló - hozadéka, ez hogyan mérhető? Milyen legyen az egyedi kiállításokon túlmutató digitális stratégiája egy-egy intézménynek? Hogyan lehet ehhez az emberi, infrastrukturális, anyagi erőforrásokat biztosítani?

 
Az egész napos rendezvény célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen a fenti kérdésekről, segítse a hazai múzeumi döntéshozókat és szakembereket a tájékozódásban, intézményük fejlesztésében. A saját, házon belüli vagy a falakon kívüli projektek bemutatása, tapasztalatok megosztása mellett minden szekciót panelbeszélgetés és eszmecsere követ. Külön szekció foglalkozik az új épületekbe költöző múzeumok technológiai megújulásával. A technológia lehetőségeiről, saját tervezői elveikről és gyakorlatukról a múzeumi alkalmazásokban már jeleskedett kreatív szakemberek beszélnek. Egyes projektek, technológiák a helyszínen ki is próbálhatók.
 
A Liget Budapest projekt keretében létesülő, illetve megújuló épületek lehetőséget kínálnak egy-egy múzeum interpretációs gyakorlatának a fejlesztésére, a látogatók bevonásának újragondolására. Az utolsó szekcióban az érintett múzeumok szakmai vezetői mutatják be azt, hogy hol tartanak ma az előkészítésben és a koncepció tervezésben. Ez a szekció része a Liget Budapest és a Design Terminál közös City of Design szakmai konferencia sorozatának is.
 
A konferencia meghívott külföldi előadója, Alicja Knast múzeumigazgató nemzetközi hírű lengyelországi projektekről beszél, közvetlen tapasztalatai alapján. A rendezvényre várjuk minden hazai múzeum, örökségközvetítő intézmény vezetőit, kommunikációs, muzeológus, múzeumpedagógus szakembereit, illetve a kulturális örökségközvetítésben érdekelt helyi vagy országos hivatalok képviselőit. Az ingyenes rendezvény előzetes regisztrációhoz kötött.
 
 
Hologram, VR, AR és egyéb technológiák – Interaktív múzeumi élmények

 

Otto Banyák (Strategic, SK)

 

Az Energoland kiállítás Mochovce-ban (Szlovákia) a digitális technológiák széles spektrumát alkalmazva mutatja be az elektromos energia előállítását. A bevonódást segítő, 33 interaktív installációt kipróbálva tanulhatnak a látogatók: fizikai és kémiai jelenségek szimulálhatóak virtuális környezetben, a Föld fejlődése 3D-ben követhető a Naprendszer kialakulásától egészen a közeljövőig. A kiállítás digitális alkalmazásaira eddig már több tízezer látogató volt kíváncsi. A TechTea április 6-ai beszélgetésén az új technológiák  múzeumi használatáról lesz szó, különös tekintettel a virtuális és kibővített valóság speciális lehetőségeire, valamint a tartalom és vizuális világ egységére.

 

A Strategic egy fiatal,  pozsonyi székhelyű, interaktív digitális médiával foglalkozó cég, amely 2015-ben a Cannes Corporate Media & TV Awards díjazottjai között szerepelt.

 

Időpont: 2016. április 6. szerda 17:00

Helyszín: MOME A104 Előadó

Az előadás nyelve: angol

 

További információ:

TechTea: http://techtea-create.blogspot.hu/

Strategic: https://strtgc.at/en/ 

Energoland: https://energoland.seas.sk/energoland-en

 

 

 
Színtükör az Iparművészeti Múzeumban

2016. március 31-én, csütörtökön 18 órakor nyílik a Színekre hangolva című kiállítás az Iparművészeti Múzeumban. A tárlatot Dr. Révész Emese, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense, művészettörténész nyitja meg. A kiállítás keretében látható és próbálható ki a MOME TechLab Fellows által készített Színtükör interaktív installáció, mely játékos formában állítja szembe a publikum színvilágát a kiállított tárgyak színpompájával, valamint az adatvizualizáció eszközével reflektál a látogatók öltözködésének jellegzetességeire és annak változásaira.

 

 

 

 
Könyvbemutató

Március 24-én, csütörtökön 18.00-tól az Óbudai Egyetem EKIK Digitális Kultúra és Humán Technológia Tudásközpont - Szakmai Klubjában kerül bemutatásra a Tudásközpont gondozásában megjelenő ifjúság tematikájú kötete és folyóiratszáma. A kötetben többek között Bényei Judit, Czémán Zsófia, Ruttkay Zsófia: A design lehetőségei az olvasás átmentésére a digitális korban című írása is olvasható. A bemutatón Bényei Judit és Czémán Zsófia személyesen is ismertetik a tanulmány tartalmát.

 
Helyszín:1032 Budapest Kiscelli utca 78. 215.-ös terem
Időpont:2016 március 24. 18.00 óra
 
 
FSZEK - Életre keltett könyvek
2016. március 17. (csütörtök) 17 órától hallható Ruttkay Zsófia előadása 'Életre keltett könyvek – digitális technológiai
alkalmazások' címmel a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épületében a március 17–24 között zajló 'Internet
Fiesta 2016: Közös kincseink az interneten – Közgyűjtemények a virtuális térben' elnevezésű programsorozat keretében.
 
Bővebben: itt
További programok: itt
 
Helyszín: Központi Könyvtár, Böngészde - 1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1. 
 

 

 
« ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó »

Oldalak 5 / 27