logo
MagyarEnglish

Interaktív könyv

A mindennapi élet digitalizálódása a könyvekre, így a klasszikus történetmesélésre is nagy hatással van. A piacon megjelenő eszközök, a tudomány és tudáskommunikáció olyan új, hatékony formája előtt nyitották meg a kapukat, amelyek lehetővé teszik a tartalom-átadás interaktív formáját, az eddig passzív olvasót a történet aktív résztvevőjévé, a narratíva alakítójává téve.


A cél olyan olvasói élmények megteremtése, amely a tartalmakat a lehető leghatékonyabb és egyben legszórakoztatóbb módón adják át. Az ezt kiszolgáló eszközök és módszerek kialakítását kísérő kérdésekre keressük a laborban kivitelezett projekteken belül a választ. 


Madárszó

Egy alkalmazás, amellyel a szolfézs gyerekjáték

A Madárszó egy elsősorban gyereknek létrehozott táblagépes alkalmazás. Fejleszti a zenei memóriát, a hallást és a kottaismeretet. Játékos formában nyújt segítséget a szolmizáció megismertetésében, a célcsoport felhasználói szokásainak figyelembe vételével. A játékosnak egy madárcsaládot kell egy ötsoros távvezetékekre ültetnie, így ösztönözve a madarakat éneklésre. A madarakat úgy kell elhelyezni, hogy egy előzőleg hallott-látott dallamot kottázzanak le.  Játék közben lépésről lépésre sajátíthatjuk el a zene és a kottaírás alapjait, miközben a feladatok egyre nehezülnek. Az elsősorban kisiskolásoknak szánt applikáció hasznos pedagógiai segédeszköz lehet zeneiskolákban, szolfézs- és hangszeres tanároknak, vagy akár a zene iránt fogékony felnőttek számára is.

 

 

 

Bővebben...
 
Amikor a tablet „írja a mesét”

 

Elkészült a MOME TechLab legújabb interaktív meséje Szörnyek Háza címmel.

 

Sok közismert mesének elkészítették már az interaktív adaptációját, a MOME TechLab azonban most fordított a gyakorlaton és felkért egy meseírót, hogy gondoljon ki egy történetet kifejezetten tabletre. 

 

 

Bővebben...
 
A kiskakas gyémánt félkrajcárja - a MOME TechLab kísérleti tablet-meséje

A MOME TechLab első  interaktív mesekönyve azzal a céllal készült, hogy kitapasztaljuk az új műfaj lehetőségeit és  a jó tervezés elveit.

A Labor egyik kutatási témája az interaktív mese. Az új érintőképernyős, kézbesimuló eszközök sok lehetőséget adnak arra, hogy - az olvasó, vagy éppen még olvasni sem tudó gyerek aktivitása nyomán, vagy automatikusan - megelevenedjen az illusztráció. Milyen a "jó" interaktív mese? Hogyan segíthetik - vagy éppen ronthatják - az interaktív lehetőségek a mesélés élményét, az olvasás megkedvelését, a szövegértést? Milyen lehet a mozgó illusztráció stílusa? Ilyen kérdésekre keressük a választ, hogy kiderítsük az új műfaj lehetőséget.

Az applikáció 2014 május 24-étől öt hónapon át kiállításra kerül a Mesemúzeumban, ahol a látogatók szabadon kipróbálhatják.

  

 

 

Bővebben...
 
Bors néni - Énekes lapozó

Ez egy különleges könyv. Lehet nézegetni a képeket, mint bármely más könyvben - de ha egy számítógép kamerája is látja a képet, akkor meg is szólal a mellette szereplő Bors néni dal. Persze csak akkor, ha a számítógépen fut az a program, amit kifejezetten erre a célra készítettek.

 

 

 

Bővebben...