logo
MagyarEnglish

Krúdy nyomában

Szindbád szövegvizualizációk

 
 
 
Sokat emlegetett közhely Krúdy Gyula nyelvének zeneisége, Ezt szerettem volna láthatóvá, kutathatóvá tenni  interaktív szövegvizualizációs eszközökkel. A Szindbád-utazások 50 történetének szövegét elemezve és az eredményt képi formában megjelenítve olyan kérdésekre keresem a választ, mint a leggyakoribb szavak, a szövegek hangtani és ritmikai mintái, a jambikus lejtés megléte, valamint a mondatok hossza,  és azok szövegbeli szerepe. 
 
 
Hangrend
 
 
Szavak hangrendje Krúdynál és Bródynál.
 
A „képek” időnként valóban meglepő jelenségeket tárnak a szemünk elé – ilyen például a magas és mély, hosszú és rövid magánhangzók előfordulásának hegyvonulata, amely egy szempillantás alatt meggyőz arról, hogy Krúdy nyelvének zeneisége valóban tulajdonítható a magas-mély és rövid-hosszú szótagok csak rá jellemző használatának.  Ugyanakkor nem egyneműek a szövegei, a hegyvonulatok többféle tájat mutatnak.
 
Dallam és ritmus
 
 
Bródy (felső 2) és Krúdy (alsó 2) történetek dallama.
 
Ezek önmagukban is érdekes, sőt időnként tudományos súlyú konklúziók, noha nem a filológiai publikációban megszokott táblázatos, kimerítő elemzések módszerével születtek. Munkám legfőbb eredményének magát a módszert érzem: az interaktív módon használható vizualizációs programokat, melyek a rácsodálkozást, kísérletezést,  kérdések és hipotézisek felvetését is segítik. A vizuális képből mindig rá lehet közelíteni magára a szövegre, összevetni a formai mintákat a szöveg hangulatával, tartalmával is. Munkámat többféle módon lehet továbbfejleszteni, mind a módszertant, mind az összehasonlított szövegek korpuszát tekintve. 
 
Ruttkay Zsófia
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Kreatív Technológia Labor
techlab.mome.hu      
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.