logo
MagyarEnglish

Madárszó

Egy alkalmazás, amellyel a szolfézs gyerekjáték

A Madárszó egy elsősorban gyereknek létrehozott táblagépes alkalmazás. Fejleszti a zenei memóriát, a hallást és a kottaismeretet. Játékos formában nyújt segítséget a szolmizáció megismertetésében, a célcsoport felhasználói szokásainak figyelembe vételével. A játékosnak egy madárcsaládot kell egy ötsoros távvezetékekre ültetnie, így ösztönözve a madarakat éneklésre. A madarakat úgy kell elhelyezni, hogy egy előzőleg hallott-látott dallamot kottázzanak le.  Játék közben lépésről lépésre sajátíthatjuk el a zene és a kottaírás alapjait, miközben a feladatok egyre nehezülnek. Az elsősorban kisiskolásoknak szánt applikáció hasznos pedagógiai segédeszköz lehet zeneiskolákban, szolfézs- és hangszeres tanároknak, vagy akár a zene iránt fogékony felnőttek számára is.

 

 

 

 

 

A játék ötlete Koloncsák Zsolt zongorista-zenepedagógustól származik, aki évek óta használja a módszer papír-ceruzás változatát. Így a saját maga gyártotta feladatsorokat volt alkalma kipróbálni az évek során. Az appos megvalósulás a Zeneakadémia, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a MOME TechLab együttműködéseként jött létre, a TÁMOP 3.2.4./A-11/1-2012-0071 „Zene és olvasás” pályázat keretén belül.

A felhasználók tapasztalatai sokat segíthetnek a végleges játék megalkotásában, ezért szívesen veszünk minden észrevételt a teszt verzióról. Az alkalmazással kapcsolatos ötleteket és javaslatokat a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen várjuk!

  

 

 

Az Android tabletekre készült ingyenes alkalmazás két feladattal, demó változatban, letölthető a Google Play oldaláról.

 


 

Rólunk írták:

  • bme.hu - A mobileszközökkel támogatott tanulás „nem helyettesíti, de segítheti az oktatást.” - 2014. január 22.
  • Hangtárnok - Az egri Bródy Sándor Könyvtár Zenei gyűjteményének blogja - 2014. március 12.
  • Családháló.hu - Utálja a szolfézst? Majd most megszereti!

 

 

 

Alkotók:

 

Koloncsák Zsolt - ötletgazda, projektvezető

Ruttkay Zsófia - alkalmazástervezés projektvezető

Laszlovszky Zsófia - grafikai tervező

Forstner Bertalan - technikai konzulens

Fekete András - programozó

Angeli Róbert - programozó

Freytag Orsolya - projekt koordinátor

Kővágó Adél - narrátor

Lua Ebrahimzadeh - angol narrátor