2017 ősz- DiMu

Március 15. – Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításában 2018 márciusától két interaktív játékos alkalmazás (Március 15 lépésben,
Találkozó a Pilvaxban- Hírek 1848-ból) is várja a látogatókat, melyeket a 2017-es őszi félév Digitális Múzeum kurzus során született javaslatokból választotta ki a Múzeum.

Videó a két alkalmazásról a YouTube csatornánkon itt.

Partner: Magyar Nemzeti Múzeum

Tanárok: Ruttkay Zsófia (MOME TechLab), Bényei Judit (MOME EI)

Március 15 lépésben

A Március 15 lépésben érintőképernyős játék egy korabeli térkép segítségével vezeti végig az érdeklődőt a forradalom fővárosi eseményeinek helyszínein. Az egyes pontokhoz érve az ahhoz kapcsolódó egy-egy kérdést kell megválaszolni, így óráról-órára követhetjük a nap történéseit, szereplőit és tudhatunk meg többet a kor mindennapjairól is. Kiderül például, hogy a Nemzeti Múzeumnál Petőfi nem szavalta el a Nemzeti dalt, vagy hogy délután a forradalmárok sziesztáztak is.

Alkotók:
Nagy Anikó (MOME- DMM MA I., ötletgazda, tartalomfejlesztő), Karasz Dániel (MOME TechLab, softwarefejlesztő ), Kántor Attila (MNM, grafikus )

Találkozó a Pilvaxban- Hírek 1848-ból

Egy interaktív képernyőn korabeli sajtótermékeket böngészhet a látogató. A korabeli kávéházat megjelenítő képen egy-egy szereplő képviseli például a politika, társasági élet, divat, pénzvilág témáját. Egy-egy szereplőre kattintva több lapból is válogathatunk és olvashatunk cikkeket az adott témában.

Alkotók: Rajkó Krisztina (MOME Formatervező MA III., ötletgazda, tartalomfejlesztő), Karasz Dániel (MOME TechLab, softwarefejlesztő), Krizbai Gergely (grafika)

Sorsközösség

Az alkalmazás segítségével az Aradi vértanúk és feleségük, családjuk, valamint kapcsolataik kerülnek bemutatásra. A 13 vértanú képén az egyikre kattintva megjelenik az adatlapja: rövid életrajza, tevékenysége, társadalmi helyzete, családi állapota, a végrendeletének szövege, kapcsolatai, illetve képek. Az alkalmazásban elérhetővé válnak a vértanúk feleségének adatlapja is. Célja, hogy a felhasználó közelebbről, részletesebben is megismerhesse az aradi vértanúkat, betekinthessen a szeretteikkel váltott búcsúlevelekbe, valamint az ítéletekbe a hiteles dokumentumok digitalizált példányainak köszönhetően.

Alkotó: Skublics Laura (MOME- DE MA II., ötletgazda)

Interaktív kép- Lánchíd

Az Interaktív kép egyszemélyes alkalmazás során a felhasználó egy érintőképernyő segítségével a Lánchíd alapkőletételét ábrázoló Barabás Miklós festményt böngészheti. A festmény szereplőit ismerhetjük meg: adatokat tudhatunk meg (ki ő, miért szerepel a képen stb.)róla, a fontos szereplőkről pedig bővebb információ is olvasható az alkalmazásban, több képi anyag található, valamint a kiállításban a személyéhez kapcsolódó tárgyak is megjelennek.

Alkotó: Kovács Áron (MOME Építészet BA III., ötletgazda)

Mobil guide

Az alkalmazás a forradalom és szabadságharc időben lineáris történetére fókuszáló, saját okostelefonon használandó multimodális kiállítási vezető az izi.travel keretrendszert használva. A tárgyak képe mellett bővebb, vagy lényegretörőbb szöveges információk, valamint plusz képi anyag (az adott tárgy részletfotói, vagy térkép) is szerepel.

Alkotó: Fábián Enikő (MOME- Formatervező BA III., ötletgazda)