Digitális Múzeum- HyperImage

A HyperImage egy olyan alkalmazás, amely elsősorban a festő beazonosítási és restaurálási munkát segíti a szakemberek számára. Segítségével egy kép restaurálási és tartalmi-stiláris feltárási folyamata dokumentálható a munka folyamán, illetve a munka végeztével a szakma vagy bővebb célcsoport számára interaktív felületként a megismerést szolgáló bemutatóként is használható. Az alkalmazás két felületen oszlik meg. Az okostelefonon vagy tableten lehet felderíteni a képhez csatolt információkat, megjelölve a használó személy identitását (pl. restaurátor, művészettörténész, laikus). A kép részleteit lehet megvizsgálni különböző képalkotó eljárásokkal (röntgen, súrolt fény, infra) készült felvételek tartalmát összehasonlítani ablakokon keresztül, a kép egyes elemeiről szakirodalmat vagy hasonló ábrázolásokat behívni, illetve a restaurálás stádiumaiban látható verziókat (átvétel, tisztítás, tömítés, kész állapot) megnézni, akár egy kiállításon a tabletet vezetőként alkalmazva.

A web alapú CMS (tartalom menedzselő rendszer) a nem informatikus számára teszi lehetővé az összes tartalom – szöveges információ, képrétegek, csatolt képek, tudományos cikkek – feltöltését, egy kép „érzékeny pontjaihoz” való csatolását. Itt adható meg az is, hogy milyen felhasználói personak szerepelnek, és egy-egy persona a teljes, összetett tartalomból miket nézhet meg.

A rendszer keretrendszer, tehát rugalmasan alakíthatók a kategóriák és a tartalmak mennyisége, jellege, így új restaurálási projektekhez is használható a kezdettől.  

Partner: Magyar Képzőművészeti Egyetem

Tanárok: Ruttkay Zsófia (MOME TechLab), Bényei Judit (MOME EI), Forstner Bertalan (BMA AUT)

Alkotók: Fodor Dániel (BMA hallgató), Mikó Edit (restaurátor, MKE alumna), Fekete Dóra (restaurátor, MKE alumna)