2018 tavasz- Levéltár Hacks

Levéltár Hacks

A Magyar Nemzeti Levéltár 2018 elején arra kérte a hallgatókat, hogy fedezzék fel a levéltárat és újszerűen mutassák be azt.  Az egyhetes intenzív, helybeni munka végén 24 hallgató 9 igen különböző projektet prezentált a sajtó és a szakmai meghívottak előtt.

Partner: Magyar Nemzeti Levéltár

Tanárok: Ruttkay Zsófia (MOME TechLab), Oravecz István, Ulrich Sára, Bognár Katinka (MOME MI)

A Levéltár arcai

A hallgató egy olyan kezdeményezést,portrésorozatot dolgozott ki, amely révén a Levéltár dolgozóit saját munkakörnyezetükben, egy-egy mondatukkal, gondolatukkal mutat be.

Alkotók: Bánhegyessy Antal, Sivák Zsófia, Szalai Dániel (MOME Fotó)

ARTour

A Levéltár épülete ritkán, részlegesen és csak vezetővel látogatható. Ennek orvoslására született a tableten (illetve esetleg online) használható virtuális vezető. Az épület egyes tereiben a dekoráció, az idők során részben átfestett freskók története és jelentése interaktív módon válna elérhetővé, a régebbi állapotok – akár helyben, AR technikával is – megnézhetőkké. A virtuális bejárás az épület bejárata elé kihelyezett érintőképernyőn is szolgálná az érdeklődőket.

Alkotók: Seenger Dóra, Székely Dávid (MOME É MA II.)

Címer App

Az érintőképernyős eszközre tervezett alkalmazással a látogató saját maga állíthat össze címert, miközben ismereteket szerezhet az elemek jelentéséről és a címer kompozíciós hagyományairól. – Az állatok meg is mozdulnak az összerakott címerben.

Alkotók: Győrfi Ágnes, Simon József (MOME Animáció)

Gif It Up!

A Nemzeti Levéltárban nemcsak szöveges dokumentumokat őriznek, hanem térképeket, fotókat, rajzokat is. Ezekre hívja fel humoros gif animációk formájában a figyelmet a Gif it Up! projekt. A műfaj nemzetközileg már igen népszerű. A hallgatók ezzel is javasolják a Levéltárnak, hogy itthon kezdeményezze a népszerűsítését, amely egyúttal remek marketing és PR eszköz is lehetne.

Alkotók: Börönte Tamás, Fábián Nikolett (MOME Animáció MA)

Királyi pecsétek

A projekt a pecsétek mintázatainak és a rajtuk megjelenő elemek elemzését, rendszerezését, a köztük való kapcsolatok megtalálását segíti adatvizualizáció és érintőképernyős interaktív játékok formájában. A látogatók saját pecsétet is készíthetnek fényképüket felhasználva, amely ajándékként digitálisan meg is osztható.

Alkotók: Rekvényi Viola (MOME Animáció MA), Szalai Eszter (Formatervező MA)

Podcast – A levéltár morajlása

A projekt a Levéltárban tárolt – különböző nyelvű – dokumentumok podcast formában terjesztett felolvasásával hívja fel a figyelmet az anyagok sokféleségére. Játékosan, az épület körüli utcai elemek (pl. lámpaoszlop) lehallgatásával is terjeszthető a hanganyag.

Alkotók: Artner Ilka Luca (MOME DMM MA II.), Kőrösi Boglárka (DE MA II.), Purkarthofer Benedek (DE MA II.)

PX Pilvax

A projekt keretében egy, a ‘48-as forradalom és szabadságharc eseményeihez és hőseihez kapcsolódó pixeles „retro” stílusú játék vázlata, valamint a játékosok által testreszabható, ugyancsak pixeles figurák terve készült el. Az utóbbiak pólón és egyéb – a boltban forgalmazható – ajándéktárgyakon is megjelenhetnek.

Alkotók: Bodándy Gábor, Láng Anna, Piller Bálint (MOME TG MA I.)

A restaurátor-műhely világa

A restaurátorok munkája – noha igen sokrétű és fontos – láthatatlan, a szakma pedig szinte a kihalással fenyeget. A műhely bemutatása a Levéltár egy új arcát mutatja meg, egyúttal kiemeli a papírrestaurálás szakmai kihívásait és szépségét. A tervek szerint más rejtett tevékenységeket bemutató sorozat első darabja a film, amely promóciós célokat szolgálhat.

Alkotók: Bolla Szilvia (MOME F MA I.), Kádár Dávid (E MA II.), Kovács Dávid (F MA II.), Szodfridt Marcell (É MA I.)

TypoArchive

A levéltári anyagok tipográfiáit, régi írásmintáit felvonultató gyűjtemény – akár naponta frissülő anyaggal – az intézményt új szemszögből, egy új célcsoportot megszólítva mutatja be. Az online felületen való megjelenés mellett a grafikus hallgató a Levéltár arculati megújítására, új ajándéktárgyak tervére is tett javaslatot a grafikai elemeket használva.

Alkotó: Ficsór-Ivanov Anna ( MOME TG BA III.)