2017 tavasz- DiMu

Digitális alkalmazások tervezése az állandó történeti kiállításhoz

A Magyar Nemzeti Múzeum megújulásra váró Magyarország története állandó kiállításához kapcsolódóan – részben az előző félévben készült, részben új koncepciók alapján – prototípus szintű demokkal mutatták be a hallgatók a digitális technológiák alkalmazásának sokrétű lehetőségeit. Minden projekthez a tartalomfejlesztés, a UX tervezés, a grafikai munkák és a programozás külön kompetenciákat igényelt, melyeket MOME-s és BME-s hallgatókból összeállt csapatok képviseltek. A munka fontos része volt a múzeum szakértőivel való konzultáció és hiteles tartalmak begyűjtése. A félév végén a Múzeum Széchenyi termében 6 projektet prezentáltak a csapatok nagyszámú szakmai közönség – közöttük több múzeumigazgató – előtt.

Partner: Magyar Nemzeti Múzeum

Tanárok: Ruttkay Zsófia (MOME TechLab), Bényei Judit (MOME EI), Hegyi Béla (MOME TG), Forstner Bertalan (BMA AUT)

ComPast

A ComPast egy, a Magyar Nemzeti Múzeum számára fejlesztett mobil applikáció, amelynek célja, hogy a látogató különböző, érdeklődés szerint kiválasztható tematikájú és időtartamú útvonalakon, válogatott műtárgyak mentén járhassa be a kiállítás egy-egy szegmensét. A fizikailag és szellemileg kimerítő, frusztráló élménnyel szemben a ComPast alkalmazással a látogató maga választja meg, hogy mit szeretne megnézni és mennyi idő alatt, és segítséget kap az útvonal követéséhez is. Az alkalmazás segítségével a látogató irányított múzeumlátogatáson vehet részt, egyfajta digitális tárlatvezetésen. A félév során elkészített prototípus a koronázási palást számára kialakított teret és a Magyarország története I. és II. részt foglalja magába, ugyanakkor kibővíthető új tárgyakkal, új termekkel és új útvonalakkal is.

Alkotók: Nagy László (BME), Nagy Péter Szabolcs (BME), Szabó Csenge Katinka (MOME TG BA II.), Szabó Hanna Rita (MOME DMM MA I.), Takács Norbert (BME), Herein Fanni (MOME)

Videó a YouTube csatornánkon itt.

Hungarian Quiztory

A Hungarian Quiztory történelmi kvízjáték az MNM állandó történeti kiállításába, a felső tagozatos korosztály számára készült. A játékosnak tíz kérdésre kell választ adnia, melyek öt történelmi személyiség (Mátyás király, Habsburg Mária, Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos és Wittelsbach Erzsébet) újszerű megismerését szolgálják. A játék végén megtudhatja, hogy a válaszai alapján miben hasonlít egy-egy történelmi személyre, valamint informálódhat a személyhez kapcsolódó kiállítási tárgyról is. A játék tableten és okostelefonon is elérhető, később igény szerint a múzeum falain kívül is nyilvánosságot kaphat, így a látogatás előtti vagy utáni tevékenységek kínálatát is bővítheti.

Alkotók: Falvai Olivér (BME Mérnök informatika), Major Dóra (MOME DMM), Petró Bálint (MOME Tervezőgrafika), Vilma Leminen (MOME-Erasmus Tervezőgrafika, animáció)

Videó a YouTube csatornánkon itt.

Motívumvadász app

A Motívumvadász mobil app a 18-30 év közötti fiatalokat kíváncsiságát ébresztheti fel a Magyar Nemzeti Múzeum iránt. Az app helyfelismerő funkció segítségével jelezi, ha a felhasználó Budapestet járva olyan motívum közelébe kerül, amely a múzeum tárlatán belül is megtalálható, így korok és szimbólumok közti meglepő összefüggések rajzolódhatnak ki a felhasználók számára. A ‘motívumvadászok’ élményeket szereznek, pontokat gyűjtenek, értékes nyereményekben részesülnek, miközben kialakul a kapcsolatuk a múzeummal, amely így a gyűjteményét népszerűsíti a város egész területén. Egyfajta tárlat lesz Budapestből, amely a múzeum programját propagálja a falakon kívül is. A demo verzióban kidolgozott motívum (oroszlán) vadászat utolsó állomása maga a múzeum épülete, ahol egy kiállított tárgyon látható viszont a motívum.

Alkotók: Bessenyey Bertalan (MOME Tervezőgrafika), Bunta Roland (BME Mérnökinformatika MSC), Walton Veronika (MOME Designelmélet)

Videó a YouTube csatornánkon itt.

MUZI – Séta a Múzeumkertben

A Múzeumkert a fővárosiak kedvenc parkja volt a történelem során. A kert 2018 őszén kezdődő rekonstrukciója előtt figyelemfelkeltésként is készült a MUZI mobil alkalmazás, mely egy kerti sétára invitálja a látogatót. A helymeghatározáson alapuló sétához a felhasználónak le kell töltenie az okostelefonjára az izi. Travel ingyenes keretrendszerében használható budapesti MUZI sétát a Google vagy App Storeból. A MUZI 13 állomáson vezeti végig a látogatót a kertben. Ezek a pontok jellemző nézetét adják az épületnek, a hajdani kertnek, vagy különleges eseményeket, jeleneteket idéznek fel. Ennek köszönhetően volt lefedhető több nagy téma is, melyet az átválogatott képi anyag felkínált: a hétköznapok pillanatai, a történelem viharai, illetve maga a kert változása.

Alkotók: Gere Nóra (MOME DME), Vásárhelyi Áron (MOME TG)

Timeline

Az alkalmazás a történeti kiállításban a török hódoltság egy szakaszát mutatja be egy digitális, interaktív térkép segítségével, folyamattá, időrendben átláthatóvá téve az 1521 és 1699 közötti időszak eseményeit, a török-magyar viszony alakulását. Segítséget nyújt a folyamatszerű áttekintésben, de egyes személyekről, eseményekről való bővebb tájékozódásban is. Az alkalmazás könnyen böngészhető, rétegzett információközlést tesz lehetővé. A hagyományos statikus térképek zsúfolt vizuális rendszerét a dinamikus megjelenítésnek köszönhetően egyszerű színkódok és ikonok váltották fel. Nem csak a hadjáratokat, felkeléseket, határváltozásokat láttatja folyamatszerűen, hanem egyes csaták menetét, a hadrendek mozgását is feldolgozza rövid animációk segítségével. Az egyes uralkodók a színkódok alapján kapcsolhatók a térképen megjelenő területekhez. A portrék által „személyesen” ismerkedhetnek meg a látogatók a történelmi alakokkal és plusz információkat is olvashatnak róluk. Az uralkodók közötti viszonyok a ’Családfa’ révén ismerhetők meg.

Alkotók: Dósa Zsófia (MOME Tervezőgrafika), Falvai Olivér (BME Mérnök informatika), Hornyan Gergely (BME Villamosmérnök MSc), Lengyel Anna (MOME Tervezőgrafika), Rajkó Krisztina (MOME Formatervezés), Tick Flóra (MOME Design- és művészetelmélet)

Videó a YouTube csatornánkon itt.

Vitrin+

A Múzeum állandó történeti kiállításában – a nehézkesen használható tárgyleírásokat kiváltandó – minden vitrin mellett egy érintőképernyő kapna helyet, melyeken feltárul a tárgyakról rendelkezésre álló sok izgalmas információ. A tárgyakat a kis fotóik alapján választhatjuk ki, majd a nagyméretű képe mellett megjelennek rövid adatai (milyen korból származik, lelőhely, méretei, anyaga). Lejjebb görgetve olvasható a tárgy részletes leírása, valamint böngészhető a lelőhely térkép, az érdekességek pontban pedig további részletek, történetek találhatók.

Alkotók: Kisbajcsi Fanny (MOME), Nagy László (BME), Nagy Péter Szabolcs (BME), Szabó Csenge Katina (MOME Tervezőgrafika), Takács Norbert (BME)

Videó a YouTube csatornánkon itt.