logo
MagyarEnglish

Nemzetközi projektek
E-READ: az olvasás változása a digitális korban

A MOME TechLab csatlakozott a fenti címmel elindított EU  COST IS1404 akcióhoz.  A téma aktualitását jelzi, hogy 31 ország vesz részt partnerként, akik kutatókat mellett kiadókat sőt írókat is delegáltak. Ruttkay Zsófia, aki a menedzsment bizottság (MC) egyik magyar tagja, április 8-10 között részt vett a Ljubljanaban rendezett első találkozón. Itt munkacsoportok alakultak egy-egy kérdés körüljárására. A MOME TechLab az interaktív könyvek vizuális  tervezése, valamint a figyelemmegosztás  és kognitív terhelés biometrikus mérésének témáiban érdekelt. Ősszel a berlini egyetemen lesz egy továbbképzés az utóbbi eszközökről, melyeket a labor az interaktív könyv kutatásban szeretne hasznosítani. 

További információk: http://www.cost.eu/COST_Actions/isch/Actions/IS1404

 
Transform@Lab

A newporti  Skillset Media Academy valamint a párizsi  Gobelin társaságában a Kreatív Technológia Labor  az egyik szervezője  a Transform@Lab nemzetközi nyári Iskolának. A nyári iskola keretében válogatott nemzetközi diákoknak nyújtanak  4x1 hetes programot azzal a céllal, hogy  a diákokból kialakított csapatok egy-egy intermediális projektet hozzanak létre. A 2011-es nyári iskola sikere alapján az EU MEDIA 2012-re is támogatta a folytatást.

 

További részletek és jelentkezés aTransform@Lab honlapján: http://www.transformatlab.eu/

 

 

 
TERENCE - Szövegértést fejlesztő interaktív olvasókönyv
  

A TERENCE az Európai Unió 7. Keretprogramjának Információ-Kommunikáció Technológiai, STReP típusú  projektje. 

A  kutatási projektben 14 partner vesz részt 8 országból, a L'Aquila Egyetem vezetésével. A projekt célja, hogy  szövegértési gondokkal küzdő – nehezen olvasó, illletve hallássérült – 6-12 éves gyerekek számára nyújtson a  szövegértést fejlesztő interaktív tanuló (E-learning) környezetet. Az elkészült szoftver eredményességét olasz és  angol gyerekeken fogják tesztelni.

 

Bővebben...
 
Korábbi EU projektek
  • 3dLife EU Network of Excellence 2010-2014

A MOME (Ruttkay Zsófia) tagja e nemzetközi szövetségnek, mely a weben megjelenő 3d tartalmak technológiája és szemantikája kutatásainak és fejlesztéseinek információs fóruma.

 

  • Cross-Modal Analysis of Verbal and Non-verbal Communication EU COST 2008-2011

Ruttkay Zsófia résztvevő.

 

  • A COST 2102 projekt web oldala: cost2102.cs.stir.ac.uk


 

 
Érzelmek arckifejezései - japán-magyar együttműködés

Érzelmek stilizált arcokon - másképp értelmezik-e a japánok és magyarok?

Osaka Institute of Technology (Prof. Tomoko Koda) – MOME (Ruttkay Zsófia) projekt 2009-2011

A számítógép vagy mobil telefon képernyőkön látható, beszéd és gesztusok útján emberi kommunikációra képes virtuális karakterek érzelmeket is ki kell hogy fejezzenek, megfelelő arckifejezésekkel megjelenítve. A kutatás keretében arra a kérdésre keressük a választ, hogy van-e különbség japánok és magyarok között a tekintetben, hogy milyen érzelmet tulajdonítanak egy-egy adott arckifejezésnek. 

Bővebben...