logo
MagyarEnglish

nemzetközi konferencia

Szeptember 26-án Dubrovnikban, a The Best in Heritage konferencián vettünk részt. Az előadás során Dr. Ruttkay Zsófia és Dr. Harmati Béla, az Evangélikus Országos Múzeum igazgatója mutatta be a Luther Öröksége című megújult állandó kiállításhoz készült digitális installációkat.

Az előadás megtekinthető az alábbi oldalon.

 
Digitális Múzeum könyvbemutató

 

 

Ruttkay Zsófia – German Kinga (szerk.): Digitális Múzeum
 
című tanulmánykötetének bemutatójára
2017. november 6. (hétfő) 17 órakor 
az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba.
 
A Múzeumi Iránytű könyvsorozat 12. megjelent kötetéről
 Dr. Bereczki Ibolya (MOKK),
Dr. German Kinga (MOME),
Dr. Ruttkay Zsófia (MOME) és
Bánki Zsolt (PIM) beszélgetnek.
 
Moderátor: Kolocz Dóra (MNM SOM)
 
 
 
 
A kötetről
 

A múzeumnak válaszolnia kell a társadalmi átalakulásokra és a technológia fejlődésével létrehívott változásokra ahhoz, hogy üzenetei relevánsak és mérvadóak legyenek, célba érjenek, hogy kisebb-nagyobb közösségek fontosnak tartsák mint gondolkodásra, párbeszéde hívó, élményt nyújtó intézményt. A kötet tanulmányai ezeknek a külföldön már teret nyert irányzatoknak, a digitális technológiák múzeumi hasznosításának nemzetközi példái ismeretében mutatják be a változatos magyarországi gyakorlatot.

A kötet 18 tanulmányának többsége a 2016 tavaszán rendezett Múzeum 2.0 konferencián elhangzott előadások alapján született meg.  Az intézményi és műfaji sokszínűséget hét múzeum esettanulmánya képviseli.    A gyakorlat-orientált hazai  körképet két általánosabb fejezet helyezi kontextusba.  Bevezetőként a múzeum 21-dik századi szerepét és közönségével való kapcsolatát, valamint a gyűjtemények széles körű  megosztását  és a  digitális  stratégiaalkotás távlatát hat tanulmány mutatja be. A legújabb  digitális technológiák mibenlétéről, múzeumi alkalmazási lehetőségeiről, az interdiszciplináris keretek között megvalósítandó tervezés elveiről valamint a látogatói használat kiértékelésének módszertanáról és tanulságairól a harmadik, záró fejezetben kerül szó.    

 

 

 

 

A kötetbeli tanulmányok szerzői között – a téma alapvetően interdiszciplináris jellegét mintegy illusztrálva  -  megtalálhatók a múzeumok gyakorlati és elméleti szakemberi, intézményi és ágazati vezetők, tervezőművészek, informatikusok, valamint a kommunikáció képviselői.       

 

 

 

A kötet  a  „Múzeumi iránytű” sorozat 12-dik köteteként jelenik meg. A kötet témája egyúttal a sorozat arculatának megújítását is eredményezte. A kötet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködése keretében valósult meg. A kötetet a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ forgalmazza.

 

Bővebben...
 
Robot Revue
INTERAKTÍV PREZENTÁCIÓ
| | SMART

2017 MÁRC. 2. csütörtök 19.00
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA 
1094 Budapest, Liliom u. 41.
 
A robotokat high-tech külsejű filmszereplőkként, autógyárak steril szerelőcsarnokaiból vagy immár otthoni házimunkásokként ismerjük, akik egy-egy kutatóintézetben, sokévi fejlesztés során születnek meg.  Ezen az estén olyan hazai robotokat vonultatunk fel, akik szinte minden tekintetben különböznek ezektől a komoly, ipari robotoktól. Mindegyikük egyedi példány, céljuk pedig a közösségépítéstől a szórakoztatáson át egészen az életmentésig és az oktatásig  terjed. Jórészt fiatalokból verbuválódott  csapatok készítik őket.  Az este során négy alkotói gárda mutatkozik be, majd beszélgetnek az alternatív robotika örömeiről és lehetőségeiről, és végül robotjaikat ki is próbálhatja a közönség.
 
 
A  Festival Buddy egy olyan távjelenlét-élményt nyújtó robot, akivel már találkozhattunk hazai fesztiválokon. 
A távolról irányítható, interaktív Buddy igazi fesztiválozók vállán ült, de távolról lehetett vele kapcsolatot létesíteni. Igy a jelenlévők és távoliak nem csak beszélgetni tudtak egymással, hanem akár fizikai kontaktust is létesíthettek. Így történhetett meg, hogy valaki akár egy irodában ülve is le tudott vízipisztolyozni egy fesztiválozót.
 
A Lehetetlenségek Színpada MOME Média Design MA diploma projekt célja, olyan fogyatékkal élő személyek bevonása a művészeti tevékenységbe, akik fizikailag korlátozott képességekkel rendelkeznek.  A tradícionális marionett bábszínház fúziója a robotikával lehetőséget ad a nyaktól lefelé bénult személyek számára, hogy fejük mozgatásával életre keltsenek bábokat.
 
A Rescube Robotics csapata  fiatal mérnökökből és mérnökhallgatókból alakult, hogy összefogva, nemzetközi életmentő robotos versenyen is sikeres robotot fejlesszenek.  A saját erőből egy garázsban kifejlesztett robotjuk  a 2016-os világbajnokságon elhozta a Legjobb Kültéri Szállítórobot díját, a konstrukciós díjnak tekinthető RoboCup Design Award Sponsored By Flower Robotics díját, valamint a világ 19 legjobb mentőrobotja közül 9. helyen végzett.
 
A REBOT projekt keretében bárki, akár egy gyerek is,  megépítheti, sőt, programozhatja a saját robotját, fogyasztó helyett alkotóként ismerkedve meg a programozás sőt akár a mesterséges intelligencia alap elveivel. A test alapanyaga a műanyag tejfölösdoboztól a kifliig bármiből készülhet. A DIY robotok nemcsak olcsóak, hanem környezetbarátak is. A kreatív, vicces megjelenés ellenére e robotok is szinte mindenre programozhatók, sőt Android készülőkrél irányíthatóak.   
 
Résztvevők:
Sik Eduard (FestivalBuddy)
Tarr Kálmán (MOME, Média Design MA)
Kopiás Péter (Rescube Robotics)
Vecsei Gábor (REBOT)
 
Moderátor: Ruttkay Zsófia   MOME TechLab   techlab.mome.hu
 
Együttműködő partnerek: MOME TechLab, MOME Média Design, MOME TransferLab DDB Budapest, Magyar Telekom, Rescube Robotics, REBOT, Let it Be! art agency
 

A belépés ingyenes. Előzetes regisztráció ajánlott az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen. 

további információ: trafo.hu/hu-HU/robot_revue

FB: itt

 

                    

 

 
A Pannonhalmi Főapátság látogatása az Evangélikus Múzeumban

Február 10-én, pénteken speciális tárlatvezetés keretében tekintette meg a Pannonhalmi Főapátság küldöttsége a Luther öröksége kiállítást az Evangélikus Múzeumban.    

 

              

 
Luther öröksége a Súgólyukban

Február 18-án, szombaton 10:00-tól hallható beszélgetés Ruttkay Zsófiával az Evangélikus Múzeum digitális installációiról a Bartók Rádió Súgólyuk című műsorában.

 

 
« ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó »

Oldalak 2 / 27