logo
MagyarEnglish

Életre keltek a könyvek
November 24-én, kedden két helyszínen is bemutatásra kerültek a MOME TechLab interaktív irodalmi alkalmazásokkal kapcsolatos projektjei. A Valóságos könyvtár - könyvtári valóság II. konferencián Ruttkay Zsófia, a Labor vezetője és az egyetem  alumnája, Czémán Zsófia tartott előadást, Életre kelt könyv címmel; Bényei Judit, az Elméleti Intézet oktatója és Berczi Klára, a TechLab projekt menedzsere pedig a labor projektjeit demonstrálták. A Számítógép az irodalomtudományban elnevezésű konferencián szintén hallható volt Ruttkay Zsófia egy előadása Irodalmi séta okostelefonra címmel és megtekinthetőek Czémán Zsófia és Szűcs Kriszta, alumnák demói: Czémán Zsófi Arany János: Hídavatás című művéhez készített interaktív olvasókönyvet, Szűcs Kriszta pedig a Nyugat nemzedék tagjainak viszonyrendszerét vizualizálta. Ruttkay Zsófia többek között Krúdy Gyula nyelvének zeneiségét mutatta be interaktív szövegvizualizációs eszközökkel.
 
 
 
 
 
Tér-Idő rádióinterjú

A MUZEUM@DIGIT konferenciához kapcsolódó november 10-i és 11-ei, a Kossuth Rádió Tér-Idő című műsorában elhangzott beszélgetés két része néhány hétig a Médiaklikk segítségével az internetről is meghallgatható, az alábbi linkenMindkét rész 14.32 perckor kezdődik.

 
 
 
TechTea - Szövegvizualizációk a szófelhőkön túl
 
 
A TechTea következő eseményének előadói Balogh Kitti és Varjú Zoltán, a Precognox munkatársai, valamint Szűcs Kriszta, tervezőgrafikus. A Precognox cég nyelvészeti alapokra építő keresési és szövegbányászati eszközei objektív alapot nyújtanak ahhoz, hogy elemezzük magyar nyelvű szövegek érzelmi töltetét, és tetten érjük például a gyűlöletbeszédet az online médiában. A MOME alumna tervezőgrafikus készítette interaktív adatvizualizációval az eredmények láthatóvá válnak és időben is értelmezhetők.
 
További részletek: 
 
 
Biblia Kiállítás

November 7-én adták át a gönci Károlyi Gáspár Múzeumban a megújult Biblia Kiállítást, melyre a MOME TechLab közreműködésével készültek installációk. A kiállítótérben 9 interaktív alkalmazás és egy mobil applikáció hozza közelebb az emberekhez a Biblia világát.

 

          

 
A MOME TechLab a MUZEUM@DIGIT Konferencián

Az idén harmadik alkalommal a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett MUZEUM@DIGIT Konferencia a digitális múzeum újdonságait, jelenlegi trendjeit és perspektíváit, valamint az internet alapú (webes) megjelenési formákat mutatta be nemzetközi kitekintéssel. Ruttkay Zsófia a digitális múzeumi stratégiáról tartott előadást. A kiállítók között hallgatók közreműködésével képviseltette magát a labor. A TechLab közreműködésében Nagy Ágoston, Samu Bence és Huszár Dániel által a Néprajzi Múzeum számára fejlesztett Szombat köszöntése digitális alkalmazás az AVICOM díjazottjai között volt.

 

A konferencia előadásainak videói - köztük Ruttkay Zsófiáé - itt érhető el.

 

                          

 

                          

 
« ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó »

Oldalak 5 / 26