logo
MagyarEnglish

Digitális Múzeum Prezentációk

 A Kreatív Technológia Labor és a MOME Elméleti Intézet közös, Digitális média: Digitális múzeum nevű kurzusának lezárásaként  december 15-én kerültek bemutatásra az elmúlt munkás hónapok eredményeképp született projektek. A jelenlévők között voltak az együttműködő múzeumok, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum munkatársai, valamint a projektek jelentős részének technológiai hátterét biztosító ELTE Informatikai Kar hallgatói és konzulenseik is az ELTE T@T Laborjából. Az egész napos eseményen számos izgalmas és nagyon szép végeredményt ismerhettünk meg, amelyek nagy része pozitív visszajelzést  kapott a múzeumi partnerek részéről is, akik hangsúlyozták, hogy nyitottak a folytatásra.

A nap programja itt megtekinthető.

 

 

 

 
Kreativitás és Innováció konferencia a MOMÉ-n

 

Bővebben...
 
"A digitális kor múzeuma"

Lettországban, november 3-11 között kerül megrendezésre az Art+Communication Festival, amely meghívott előadója a Labor vezetője Ruttkay Zsófia is.

A címben szereplő előadására a rigai Liepaja Egyetem MP Művészeti Kutató Laborjának iWeek rendezvényén belül kerül sor, a témája pedig a múzeumok digitális fejlesztésében rejlő lehetőségek.

A technológia fejlődésével és mindennapossá válásával a múzeumok is lassan felismerik, hogy muszáj haladniuk a korral: a statikus, építés-központú hozzáállás elavult: szükséges a hagyományos látogatói élmény interaktív kibővítése úgy a helyszínen, mint időben és földrajzilag is. Nem mellékesen ezzel olyan új közönség is bevonható, mint az internet generáció ifjúsága.

Az előadásban különböző, a múzeumok életébe beépíthető digitális technológiák kerülnek bemutatásra - QR, AR, lokatív játékok, RFID és más érzékelős technológiák - ezek potenciális funkciónak ismertetésével. Néhány nemzetközi példa után a MOMÉ-n zaló korábbi és jelenleg hallgatói projektekről lesz szó, bemutatva, az egyetem hallgatói hogyan terveznek interdiszciplináris csapatokban szerveződve innovatív alkalmazásokat a Budapesti múzeumi szféra számára.

 

Az előadás on-line figyelemmel kísérhető az alábbi linken:

http://iweek.mplab.lv/en/2011/online/
 
Workshop Micahel Koch vendégelőadóval a MOME kurzushéten

A MOME kurzushét alatt az egyetem vendége volt Michael Koch, a dán Lillabaelti Felsőoktatási Akadémia professzora, a Digimobile, mobil alkalmazások fejlesztésével foglalkozó cég digitális tanácsadója.

Az egy hetes workshop alatt az egyetem helyi és Erasmus hallgatóiból felállt vegyes csapatok virtuális játékok 3d-s világának létrehozásán, animációján és azok interaktív játékmenetének kialakításán dolgoztak.

 Valós, interdiszciplináris munka folyt: a csapattagok az építészet, a fotó, a grafika, a művésztmenedzsment területeiről érkeztek és alkottak két külön egységet, amelyeken belül felosztották maguk között a feladatokat.

A résztvevők megismerhették az Unity3d lehetőségeit, az egyik csapat egészen a fizikai jelenségek szimulációjáig.

A workshopról részletes információért kattintsanak az alábbi linkre.

http://mome.sub.ots.dk/

 
MOME KTL a MÜPÁ-ban

A  Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulójára rendezett jubileumi rendezvények ideje alatt a MOME KTL csapatának két installációja gazdagítja a Művészetek Palotájának látogatói terét.

 

Liszt utazásai címmel a látogatók egy, a zongora formáit idéző tartón rögzített multitouch képernyővel találkoznak, amely a művész élete során megtett utazásainak interaktív térképét jeleníti meg. A kíváncsi érdeklődő a képernyőt megérintve ismerheti meg az egyes időszakok alatt megtett utak hosszát, célpontjait, amelyek összességükben több, mint 100 000km-ert tesznek ki.

A Hangos Kotta az interaktív zenehallgatás élményét kínálja: a kottaállványhoz kapcsolt fejhallgatóban Liszt Csárdás obstiné című zongoradarabjának dallamai csendülnek fel, amelyet a látogató a művész kéziratmásolatát lapozgatva követheti egy, a hangjegyeken végigfutó fénypászta segítségével.

 

A tartalmi és technológiai megoldások a KTL munkatársai: Ruttkay Zsófia, Nagy Ágoston és Samu Bence nevéhez fűződnek, az installációk tartószerkezetei pedig a Formatervező Tanszékről Püspök Balázs és Vető Péter munkái.

Mindkét installáció megtekinthető és kipróbálható az év végéig.

 
« ElsőElőző21222324252627KövetkezőUtolsó »

Oldalak 25 / 27