logo
MagyarEnglish

Robot Revue
INTERAKTÍV PREZENTÁCIÓ
| | SMART

2017 MÁRC. 2. csütörtök 19.00
TRAFÓ KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA 
1094 Budapest, Liliom u. 41.
 
A robotokat high-tech külsejű filmszereplőkként, autógyárak steril szerelőcsarnokaiból vagy immár otthoni házimunkásokként ismerjük, akik egy-egy kutatóintézetben, sokévi fejlesztés során születnek meg.  Ezen az estén olyan hazai robotokat vonultatunk fel, akik szinte minden tekintetben különböznek ezektől a komoly, ipari robotoktól. Mindegyikük egyedi példány, céljuk pedig a közösségépítéstől a szórakoztatáson át egészen az életmentésig és az oktatásig  terjed. Jórészt fiatalokból verbuválódott  csapatok készítik őket.  Az este során négy alkotói gárda mutatkozik be, majd beszélgetnek az alternatív robotika örömeiről és lehetőségeiről, és végül robotjaikat ki is próbálhatja a közönség.
 
 
A  Festival Buddy egy olyan távjelenlét-élményt nyújtó robot, akivel már találkozhattunk hazai fesztiválokon. 
A távolról irányítható, interaktív Buddy igazi fesztiválozók vállán ült, de távolról lehetett vele kapcsolatot létesíteni. Igy a jelenlévők és távoliak nem csak beszélgetni tudtak egymással, hanem akár fizikai kontaktust is létesíthettek. Így történhetett meg, hogy valaki akár egy irodában ülve is le tudott vízipisztolyozni egy fesztiválozót.
 
A Lehetetlenségek Színpada MOME Média Design MA diploma projekt célja, olyan fogyatékkal élő személyek bevonása a művészeti tevékenységbe, akik fizikailag korlátozott képességekkel rendelkeznek.  A tradícionális marionett bábszínház fúziója a robotikával lehetőséget ad a nyaktól lefelé bénult személyek számára, hogy fejük mozgatásával életre keltsenek bábokat.
 
A Rescube Robotics csapata  fiatal mérnökökből és mérnökhallgatókból alakult, hogy összefogva, nemzetközi életmentő robotos versenyen is sikeres robotot fejlesszenek.  A saját erőből egy garázsban kifejlesztett robotjuk  a 2016-os világbajnokságon elhozta a Legjobb Kültéri Szállítórobot díját, a konstrukciós díjnak tekinthető RoboCup Design Award Sponsored By Flower Robotics díját, valamint a világ 19 legjobb mentőrobotja közül 9. helyen végzett.
 
A REBOT projekt keretében bárki, akár egy gyerek is,  megépítheti, sőt, programozhatja a saját robotját, fogyasztó helyett alkotóként ismerkedve meg a programozás sőt akár a mesterséges intelligencia alap elveivel. A test alapanyaga a műanyag tejfölösdoboztól a kifliig bármiből készülhet. A DIY robotok nemcsak olcsóak, hanem környezetbarátak is. A kreatív, vicces megjelenés ellenére e robotok is szinte mindenre programozhatók, sőt Android készülőkrél irányíthatóak.   
 
Résztvevők:
Sik Eduard (FestivalBuddy)
Tarr Kálmán (MOME, Média Design MA)
Kopiás Péter (Rescube Robotics)
Vecsei Gábor (REBOT)
 
Moderátor: Ruttkay Zsófia   MOME TechLab   techlab.mome.hu
 
Együttműködő partnerek: MOME TechLab, MOME Média Design, MOME TransferLab DDB Budapest, Magyar Telekom, Rescube Robotics, REBOT, Let it Be! art agency
 

A belépés ingyenes. Előzetes regisztráció ajánlott az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen. 

további információ: trafo.hu/hu-HU/robot_revue

FB: itt