logo
MagyarEnglish

MÚZEUM 2.0 - digitális technológiák a jövő múzeumában

 A 21. század elején a technológia térhódítása a múzeumokat is kérdések elé állítja: mennyiben kell alkalmazkodniuk a megváltozott ismeretszerzési és szabadidős szokásokhoz a kiállítások tervezésekor? A technológia miként járulhat hozzá a múzeum változó szerepének, céljainak betöltéséhez? Mikor jó egy digitális alkalmazás? Mi a játékos, látogatói részvételre alapozó bemutatás – vágyott illetve megvalósuló - hozadéka, ez hogyan mérhető? Milyen legyen az egyedi kiállításokon túlmutató digitális stratégiája egy-egy intézménynek? Hogyan lehet ehhez az emberi, infrastrukturális, anyagi erőforrásokat biztosítani?

 
Az egész napos rendezvény célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen a fenti kérdésekről, segítse a hazai múzeumi döntéshozókat és szakembereket a tájékozódásban, intézményük fejlesztésében. A saját, házon belüli vagy a falakon kívüli projektek bemutatása, tapasztalatok megosztása mellett minden szekciót panelbeszélgetés és eszmecsere követ. Külön szekció foglalkozik az új épületekbe költöző múzeumok technológiai megújulásával. A technológia lehetőségeiről, saját tervezői elveikről és gyakorlatukról a múzeumi alkalmazásokban már jeleskedett kreatív szakemberek beszélnek. Egyes projektek, technológiák a helyszínen ki is próbálhatók.
 
A Liget Budapest projekt keretében létesülő, illetve megújuló épületek lehetőséget kínálnak egy-egy múzeum interpretációs gyakorlatának a fejlesztésére, a látogatók bevonásának újragondolására. Az utolsó szekcióban az érintett múzeumok szakmai vezetői mutatják be azt, hogy hol tartanak ma az előkészítésben és a koncepció tervezésben. Ez a szekció része a Liget Budapest és a Design Terminál közös City of Design szakmai konferencia sorozatának is.
 
A konferencia meghívott külföldi előadója, Alicja Knast múzeumigazgató nemzetközi hírű lengyelországi projektekről beszél, közvetlen tapasztalatai alapján. A rendezvényre várjuk minden hazai múzeum, örökségközvetítő intézmény vezetőit, kommunikációs, muzeológus, múzeumpedagógus szakembereit, illetve a kulturális örökségközvetítésben érdekelt helyi vagy országos hivatalok képviselőit. Az ingyenes rendezvény előzetes regisztrációhoz kötött.