logo
MagyarEnglish

Volt egy szer

A Volt egy szer - a Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) és a MOME Techlab közös projektje - nemzetközi viszonylatban is egyedülálló, fiatalokat célzó, drogprevenciós mobil applikációt illetve honlapot fejleszt, mely újszerűen, többek között képregényes formában hívja fel a figyelmet a megelőzés fontosságára.

 
A projekt célkitűzése tehát olyan mobil alkalmazás, illetve honlap fejlesztése, ami vonzó a fiatalok számára és hatékonyan mozdítja elő a prevenciót, illetve ami a szülőknek is gyakorlati tanácsokkal szolgál, hogy hol és milyen szakemberek és civil segítők érhetők el.
 
                        
 
 
Az applikáció hat különböző aspektusból közelít a témához, hat különböző módszerrel igyekszik megszólítani a fiatalokat: interaktív képregénnyel, kvízzel, a pszichoaktív szerek és elváltozások bemutatásával, szerepjátékkal, valamint a segélynyújtó helyek ismertetésével. A mobil alkalmazás egyesíti a weben szokásos ismeretnyújtást és a számítógépes játék élményét.
 
A hagyományos, személyes kapcsolaton alapuló iskolai prevenciós programokhoz képest az applikáció nagy előnye, hogy nem csupán egy-egy alkalommal, hanem bárhol és bármikor képes a serdülők számára “párbeszédet” biztosítani és az adott helyzetben releváns visszajelzéseket adni. Az alkalmazott műfajok - képregények, videók és animációk - eleve vonzóak a  fiatalabb korosztály számára. Ezen felül a mobil applikáció anonimitást biztosít a használói számára.  A mobil eszközök hazai elterjedtségére vonatkozó felmérések alapján elmondható, hogy a fiatalkorúak egyre nagyobb hányada, szociális helyzetre való tekintet nélkül, használ már az alkalmazáshoz szükséges  eszközt.
 
A projekt sikere szempontjából fontos elem, hogy az applikáció és a honlap fejlesztése ún. co-design formában történik, azaz a majdani felhasználókat képviselő  fiatalok csoportjait is bevonjuk a tervezés egyes fázisaiba. A projekt nemzetközi viszonylatban abban a tekintetben is egyedülálló, hogy nemcsak a fiataloknak, hanem a szülőknek is segítséget kínál. 
 
A program prevenciós szakmai hátterének kidolgozását a Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) Drogambulancia és Prevenciós Központ végzi. A projekt lebonyolításában részt vevő munkatársak: Kapitány-Fövény Máté, pszichológus, doktorjelölt: a projekt ötletgazdája, Szabó Tünde, szociális munkás, drogambulancia vezető főnővér, Fodor Kinga, pszichológus, doktorjelölt, Dr. Winter Zsuzsanna, pszichiáter főorvos, Dr. Rigó Péter, pszichiáter főorvos.
 
A mobil applikáció és a honlap tervezését és fejlesztését a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Laborja (TechLab) végzi. A Labor egy olyan nyitott, horizontális  alkotótér, ahol a digitális technológiákat interdiszciplináris projektek keretében aknázzák ki új, társadalmilag releváns célok szolgálatában,  társadalomtudományi, művészeti és informatikai tudást és speciális szakmai tartalmakat vegyítve. A MOME TechLab részéről a projekt munkatársai: Dr. Ruttkay Zsófia (PhD) a labor alapítója és vezetője, Karasz Dániel  a labor programozója, Gyuró Mónika tervezőgrafikus és Berczi Klára projekt menedzser.
 
A projekt PR tevékenységét a Strategic Scope Kommunikációs Ügynökség Kft. végzi. A Volt egy szer projekt a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet által meghirdetett pályázat pénzügyi támogatásával valósul meg 2015. szeptember és 2016. március között.
 
 
További információk: