logo
MagyarEnglish

SzínTükör

A SzínTükör az Iparművészeti Múzeum Színekre hangolva című kiállításának kísérőprojektje, melyet a MOME TechLab munkatársai fejlesztettek.

 

 

Az interaktív installáció játékos formában állítja szembe a közönség színvilágát a kiállított tárgyak színpompájával. A digitális SzínTükör arról ad képet, hogy a látogatók mennyire színesen öltözködnek.

 

 

A projekt a látogató öltözékének színelemzésén alapul: a tükör beszkenneli az előtte álló látogató öltözékét, s annak jellemző színeiből palettát állít elő, majd a kiállított műtárgyak közül társítja a látogatóhoz azt, amely színben leginkább közel áll ruhája árnyalataihoz. A kapott eredményből összesítő kép készül, amelyet a látogató elküldhet magának. A látogatókat jellemző adatokból vizualizációk is születnek, amelyek többek között megmutatják, hogy mely legjellemzőbb színekben jelent meg a közönség egy adott időszak alatt, és ki volt a legszínesebb látogató.

 

 

 

 

 

Sok kérdésre derül fény a használat során. Tetten érhető-e egy-egy verőfényes, meleg nap a ruhák színességében? Van-e különbség a magas (többségükben férfi) és alacsony (nő, gyerek) látogatók színpalettája között? Színesebb ruhákban jönnek-e majd a látogatók azért, hogy érdekes tárgyakat hívhassanak elő? Lesz-e hosszabb távon hatása a kiállításnak arra, hogy ki milyen színt preferál az öltözködésében?

 

Az alkotók: Csík-Kovács Zoltán, Hajdu Gáspár, Nagy Ágoston, Papp Gábor, Ruttkay Zsófia, Samu Bence