logo
MagyarEnglish

DiMu 2015 tavasz Digitális Judaika 2
There are no translations available.

2015 tavaszán negyedik alkalommal került meghirdetésre a MOME Digitális Múzeum kurzusa, melynek során a tervező- és menedzserszakos hallgatók a BME programozó hallgatóival közösen gondolták újra a múzeumi tér, a kulturális örökségünk és a digitális technológiák adta lehetőségeket. Idén is a Zsidó Levéltár volt a kurzus fő szakmai partnere, tovább folyt a II. világháború előtti budapesti zsidóság életének, örökségének feltérképezése, és az eredményeket ez alkalommal is érdekes és izgalmas módon tálalták.

 

DSC_6404.jpg

 

Projektek:

1. Interaktív üvegablak (Tasi Gábor Fotógráfia BA)

Screen_Shot_2015_06_10_at_01.19.54.png

Az Interaktív üvegablak projekt segít felfedezni a Zsidó Múzeum és Levéltár egyik legszebb ékességét, a manapság puszta dekorációként funkcionáló ólomüvegablakot. A látogatók játékos eszközökkel tanulhatják meg a zsidó vallás legfontosabb szimbólumait, színesítve ezzel a tárlat változatosságát.

 

2. Tóramutató (Kozma Dániel Tervezőgrafika BA)

Screen_Shot_2015_06_10_at_01.23.28.png

A Tóramutató című installációban a kézzel érinthetetlen Tóra olvasásának könnyítésére, sorkövetésre használt Tóramutatót álmodták újra. Segítségével átélhető a Tóra olvasásának komplex élménye: a stilizált tóramutató mozgatásával kiválaszthatók az interaktív tóratekercsen a szöveghelyek, melyeket héber eredetiben hallhatunk és magyar fordításban olvashatunk.

 

3. Interaktív rimonpár (Pribék Gábor Média design MA)

Screen_Shot_2015_06_10_at_01.21.36.png

Egy másik tórát díszítő műtárgy is kiemelt figyelmet kapott a kurzus során: a padovából származó rimonpár. A tárgy 3D szkennelése után történetének és szimbolikájának részletgazdagsága megismerhető válhat egy interaktív tabletes alkalmazás segítségével.

 

4. Siviti (Kántor Péter Animáció MA, Karasz Dániel TechLab)

Screen_Shot_2015_06_10_at_01.22.33.png

A Zsidó Múzeum és Levéltárban őrzött, egyébként keleti irányt jelölésére szolgáló siviti, szintén gazdag szimbolikával és aprólékos munkával készült. Ezt igyekszik felfejteni az érintőképernyőre tervezett sivitiböngésző, amely a gazdag ornematika közé rejtett szövegrészleteket emeli ki és ismerteti magyar nyelven a felhasználóval.

 

5. Interaktív emlékmű (Neuzer Zsófia Tárgyalkotó MA)

Screen_Shot_2015_06_10_at_01.17.23.png

A Holokauszt emlékmű elnevezésű projekt a már létező Holokauszt emlékművet ültetné át beltérbe, és ezáltal egy meditatívabb atmoszférába – interaktív ledes installációba transzponálva a gettó tömegsírjának emlékművét.

 

6. Zoner (Krolikowski Darius, Tarr Kálmán, Török Marcell Média design BA, Domonkos Fruzsina Tervezőgrafika MA, Szűcs Krisztina Tervezőgrafika alumna, Horváth István, Lesti Péter BME informatikus programozó)

zoner.jpg

A Zoner – a Salgótarjáni úti zsidó temetőt játékos feladatokon keresztül ismertető androidos mobilalkalmazás – közel két évnyi fejlesztés után elérte végleges formáját. Az alkalmazás barangolás funkcióval és kvízként is használható, így téve a helyszíni látogatást izgalmassá a szinte teljesen elfeledett temetőben.

Az alkalmazás letölthető a PlayStore-ból!

 

7. Nézz körül!(Gyarmati Mária, Karasz Dániel TechLab)

wonder_around.jpg

A Nézz körül! a Salgótarjáni úti temető elfeledett építészeti kincseit teszi virtuális túra formájában elérhetővé a világ bármely pontjáról. Az alkalmazás kétnyelvű, és 5 kiemelten fontos, jellegzetes sírt mutat be készítőikkel és archív anyagokkal együtt.

Az alkalmazás itt próbálható ki: http://zsidotemeto.mome.hu/nezzkorul/index.html

 

8. Zsinagóga anno (Korb Hajni Design- és művészetmenedzsment MA, Karasz Dániel TechLab)

Zsinagoga_cim.JPG

A Dohány utcai zsinagóga minden padjáról tudjuk, hogy mikor ki bérelte. Ezzel a webes alkalmazással bárki rákereshet a nevekre, követheti egy-egy család helyét az évtizedeken át. Az egyes személyekről – ahol sikerült anyagot találni – fotók és rövid történetek mesélik el, ki is volt az, aki anno az adott helyet elfoglalta.