logo
MagyarEnglish

Adománykönyv - Bikur Holim

A Néprajzi Múzeum és a MOME TechLab együttmüködésének eredményeként az immáron 185 éves egyleti könyv "életre kelt". A "Kő kövön" című időszaki kiállítás első, kuriózumnak számító tárgya, a pápai betegsegélyező egylet adománygyűjtő könyve. Első bejegyzése 1829-ből való. A könyv a zsidó közösség egyik fontos jótékonysági szervezetének munkájába nyújt betekintést, mostmár szinte fizikálisan is lapozható, a legapróbb részletekig tanulmányozható. 

Kő kövön Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából - 2014. október 30. - 2015. május 31. - Budapest, Néprajzi Múzeum

 
   
 

A könyv egyes lapjaira zsebecskéket helyeztek, és ezeken héber betűvel, a héber abc sorrendjében tüntették fel a közösség adományozó tagjainak nevét. A zsebek eredetileg a tagok által felajánlott pénzösszegekről szóló ígérvényeket tartalmazták. Az adomány felajánlására szombaton vagy ünnepnapon került sor, s mivel ilyenkor tilos pénzzel foglalkozni és pénzhez nyúlni, a felajánlott összegről szóló papír került a zsebbe, amelyet azután az összeg kifizetése után kivettek onnan.

 

Ez a héber nevek átírása, az 1848-as pápai zsidó  összeírással való összevetés, a pápai  zsidó közösséget családtörténeteken keresztül bemutató Elfeledett szomszédaink kiállítás anyagának felhasználásával történt. Jó néhány családot sikerült összekapcsolni a könyvben szereplő személyekkel: többek között a Karinthy család felmenőit, illetve Alfred Göring magyar orvos barátjának, Kovács Lászlónak a nagyszülei is megtalálhatóak az adományozók listáján.

 

 

A kiállításon az első pillantásra hagyományosnak tetsző vitrinben látható a restaurált adománykönyv. A vitrin azonban egyben érintésre reagáló kijelző is, mely új távlatokat nyit a múzeumi tárgyak bemutatásában. Izgalmas lehetőségeket kínál a valós és virtuális tartalom kombinálására és eddig Magyarországon nem látott megoldásokra. Lehetővé teszi, hogy az üveg mögül áttetsző eredeti tárgyhoz "hozzányúlhasson" a látogató, az egyes részeket megérintve fedezze fel, kapjon információt. Segítségével belelapozhatunk a könyve, zsebeiből korszakokon átívelő, családtörténetekhez, népszámlálási adatokhoz és kapcsolódó információkhoz juthatunk.

 

A vitrin előtt nézelődők által kiválasztott zsebek feliratai és a böngészhető képek a vitrin feletti felületre úsznak és ott keringenek. Ez a látvány a kiállítás elején a belépőt egy izgalmas, dinamikus képpel fogadja.

 

 

Alkotók: 

Koncepció, vizuális arculat, programozás: Csík-Kovács Zoltán, Hajdu Gáspár, Papp Gábor

Szövegek: Bata Tímea, Szarvas Zsuzsa

Fordítás: Bányai Viktória, Komoróczy Szonja Ráhel Pápai

források feltárása, összevetése: Bata Tímea, Gyekiczki András, Jakab Réka Adománykönyv

restaurálása: Nemes Takách László

 

Projektvezető: Ruttkay Zsófia
 
Kontakt:

 

 

 

Bikur Cholim Society Alms Collection Book from XORXOR on Vimeo.