logo
MagyarEnglish

Zsidó örökség


A DIMU 2013-2014 kurzusán a Zsidó Levéltár számára készült projektek

 

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Digitális Múzeum kurzusa a 2013/14 tanévben  harmadik alkalommal hívta  közös munkára a MOME tervezőművész és menedzser, valamint a BME programozó hallgatóit. A kurzussal együttműködő nagymúltú múzeumok és kulturális intézmények által felvetett „problémákra”  interdiszciplináris hallgatói csapatok keresik a választ, a mai digitálsi technológiákat kiaknázva. A feladatuk igen összetett: a hallgatóknak nem csupán fel kell ismerniük a közönség változó igényeit, de hidat kell építeniük a befogadók és a kiállításokat szervező intézmények között is. Ráadásul mindezt egy olyan munkafolyamat során, mely mindnyájuknak új: a két egyetem eltérő habitusu hallgatóknak gördülékenyen és hatékonyan kell együttműködniük.

 

 

Idén a Magyar Zsidó Levéltár volt a kurzus egyik  szakmai partnere. Egy levéltárról általában is az a kép él az emberekben, hogy ott halott dokumentumok porosodnak, melyek csak  szakembereknek jelenthetnek valamit. Nos, a hallgatók ezen a képen akartak változtatni. Egy esküvőt megörökítő némafilmtől egy elfeledett pesti temetőn át a gasztronómiáig terjedő témákat kutattak és interpretáltak. Olyan interaktív alkalmazásokat terveztek, melyek  a szélesebb  közönséget a helyszínen vagy egy virtális felületen bevonják a nyomozás izgalmába, hogy így fedezzenek fel a zsidó örökséggel kapcsolatos tényeket. A projektek, melyek mind a legkorszerűbb digitális technológiákat alkalmazzák, arra hivatottak, hogy sokrétűen bemutassák a II. világháború előtti budapesti zsidóság életét, és így közelebb hozzák a hajdani és mai zsidó közösséget a társadalom egyéb csoportjaihoz.

 

A projektek

 

                             

 

Zoner

Török Marcell, Tarr Kálmán, Krolikowski Dárius, Domonkos Fruzsina, Horváth István (BME)

 

A szinte teljesen elfeledett Salgótarjáni úti temetőben rendkívüli építészeti emlékekre bukkan a látogató, melynek a kultúra, a politika és a korabeli hitélet jeles alakjairól üzennek. A mobiltelefonos alkalmazás a helyszínen képekkel, videóval eleveníti fel az elhunytak emlékét egy vezetés, vagy egy felfedező kvízjáték formájában. 

 

TOVÁBB

   

 

 

Zsinagóga anno

Krob Hajnalka, Földi Viktor, Karasz Dániel (MOME TechLab)

 

A Dohány utcai zsinagóga minden padjáról tudjuk, hogy mikor ki bérelte. Ezzel a webes alkalmazással bárki rákereshet nevekre, követheti egy-egy család helyét az évtizedeken át. Az egyes személyekről -ahol sikerült anyagot találni- fotók és rövid történetek mesélik el, ki is volt az, aki anno az adott helyet elfoglalta. 


 

 

 

Digitális terített asztal

Alpern Linda, Merényi Zita, Nógrádi Nelli, Papp Laura, Rodostyán Bertalan, Pap Ákos (BME)

 

A zsidó étkezési szokások és a hozzájuk kapcsolódó hétköznapi és ünnepi hagyományok játékos bemutatására törekszik ez az interaktív, digitális alkalmazás. Egy érintőképernyős asztal köré ülve, játszva ismerhetjük meg az étkez szabályait és a mögöttük rejlő kulturális tradiciókat. 

 

 

 

Receptkönyv

Karakas Alexandra, Fórizs Diána, Balla Dániel

 

A projekt célja egy, a XIX-XX. század fordulójáról származó pesti zsidó receptkönyv életre keltése. A Levéltárban őrzött ódon füzetecskében az egykori háziasszony főleg befőttek, gyümölcslevek, felfújtak és sütemények receptjeit jegyezte le. A MOME csapata most újra elkészíti ezeket. A recepteket képekkel, videőval illusztrálva a weben és egy képeskönyv formájában osztják meg az érdeklődőkkel. 


 

 

 

 

Rejtélyes esküvő

Fazekas Fanni, Szurdi Judit, Tombor Dániel (BME)

 

Egy megbarnult családi némafilmen egy elegáns esküvőt örökítettek meg. Kik a szereplők, mikor és hol történt a házasságkötés, milyen a menyasszony ruhája? Hasonló kérdésekkel deríthetik ki a film titkait a látogatók a levéltári látványraktár bejáratánál elhelyezett táblagépeken futó alkalmazás segítségével, sőt arra is fény derül, hogyan végződött a házasság. 


 

Tanárok: Dr.  Bényei Judit és Dr. Ruttkay Zsófia (MOME),      Dr. Forstner Bertalan (BME AUT)

Szakmai konzulensek: Toronyi Zsuzsanna (MILEV), Klein Rudolf

 

Kontakt: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.