logo
MagyarEnglish

Mesélő Műemlékek Eger

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Labor a mobilos városnéző alkalmazásokra specializálódott PocketGuide csapatával együttműködésben újfajta városi sétát fejleszt. A cél Eger műemlékeinek és a mögöttük rejlő személyes történeteknek bemutatása. A séta során az összegyűjtött titkokat és összefüggéseket az utcákon, tereken bolyongva, itt-ott a házakba betérve, olykor másokat is megszólítva lehet majd megtalálni.

 

Tovább az applikáció letöltéséhez

 

  

 


A városi léptékű interaktív séták mobiltelefonra fejlesztett alkalmazása egyre szélesebb körben ismert. Fejlesztői olyan piaci szereplők, akik a városi menedzsmenthez szabott alkalmazásokat hoznak létre. Ezek célja a város látványosságainak izgalmas bemutatása, turisztikai desztinációként a turizmus segítése, városnéző útvonalak, „hasznos helyek” bemutatásával, hang idegenvezetéssel, élmények megosztásával.

A Mesélő Műemlékek Eger a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ felkérésére, a HERMAN projekt egy pilotja, melynek célja több és más, mint a hagyományos városi sétáké. A kísérleti jellegű alkalmazással a helyieket és a szélesebb közönséget szeretnék ráébreszteni az őket körülvevő műemlékek kulturális, történeti és potenciális gazdasági értékeire. Az alkalmazás innovatív jellege új utat nyit a kulturális örökségről mára kialakult sztereotípiák feloldásához. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.

Fő célkitűzéseink között szerepel a műemlékek iránt kevésbé, vagy alig fogékony tömegek elérése, különös hangsúlyt helyezve a helyi közösségekre. A feladat komplexitása ellenére azt gondoljuk, hogy a helyi turizmus felerősítése és a helyi közösségek műemlékeikhez való kötődésük felélénkítése párhuzamosan is megvalósítható. Ez a modell adaptálható más városokban egyaránt.

 


Oldalunk folyamatosan frissül, a projekttel kapcsolatos újabb információkért kövesse figyelemmel Facebook lapunkat is!

 

 

Médiamegjelenések: