logo
MagyarEnglish

A jövő könyve – a könyv jövője

 

 A könyv jövőjét körüljáró Tech Tea nagy hallgatóság mellett zajlott le a MOME  Auditóriumában. A két meghívott vendég, Keresztes Dóra grafikus és a Nyugat-  magyarországi Egyetem tanára Nádai Ferenc tipográfus, valamint a két MOME  résztvevő: Hegyi Béla grafikus és a Kreatív Technológia Labor munkatársai a  területet jellemző, egymástól nagyon eltérő, mégis fontos témákat hoztak el a  projektjeik bemutatásával.

 

 

Keresztes Dóra Kamramesék című 1998-ban készült munkája a kort megelőző interaktív számítógépes játék és oktatóprogram, amely kerete és funkciói a mai érintőképernyős alkalmazások funkcióit maradéktalanul tartalmazzák, ám a kor technológiai adottságai, a háztartások felszereltsége mégsem tette lehetővé az ötlet akkori befutását.


Hegyi Béla grafikus, a MOME Tervezőgrafika Tanszékének tanára az interaktív folyóiratot, mint műfajt mutatta be a közönségnek. Ennek kapcsán tett fel kérdéseket a tartalomközvetítés stílus, az eszköz adta lehetőségek értékiről, illetve a klasszikus grafikusi, tervezői tudás ezekre való interpretálásáról.


A Kreatív Technológia Labor elsősorban a TERENCE nevű Európai Uniós együttműködésben zajló fejlesztését prezentálta, amely különlegessége, hogy pont az interaktivitás egyik nagy kérdését a legextrémebb végén fogja meg: szövegértési nehézségekkel küzdő gyereknek készül, egy olyan struktúrában, amely az olvasott történeteket játékokkal és virtuális segítőkkel kiegészítve segít a gyerekeknek a nehézség áthidalásában.


Nádai Ferenc a könyvolvasás és a könyvvel való kapcsolatot az 5. érzék, a tapintás oldaláról fogta meg és tett fel a fizikai forma és a tartalom minőségére vonatkozó, igen elgondolkodtató kérdéseket. Mindezt a témában ugyancsak egy különleges projekttel illusztrálta: egy vak gyerekeknek készült illusztrált mesekönyv bemutatásával.


A prezentációk után lehetőség volt az előadókkal való párbeszédre, és a kivetítő elsötétülése után még hosszasan a helyszínen maradó és egymással beszélgetésbe keveredő résztvevőkből ítélve az elhangzottakból mindenki hazavitt magával legalább egy kérdést, vagy gondolatot.
 

 

Az eseményről készült fótók itt megtekinthetők.