logo
MagyarEnglish

Liszt installációk a MÜPÁ-ban

2011 Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulója. A Művészetek Palotája egész évben különböző programokkal emlékezik meg a mester életművéről. A Kreatív Technológia Labor két szokatlan installációt készített az eseményhez.


  

 

Installációink a megszokott történeti kiállításoktól eltérő interaktív módon a látogató közvetlen élményére fókuszálnak. A "Hangos kotta" egy eredeti kézirat életre keltett verziója: az oldalak lapozgatása közben Liszt Csárdás Obsztiné darabját követhetik nyomon a nézők hangban és képben egyaránt. A "Liszt utazásai" pedig a szerző utazásainak vizualizációja egy interaktív térképen, ahol időszakokra bontva jelennek meg a városok és települések, amelyeket a mester útjai során érintett. Az installációk új technológiák (rádiófrekvenciás szenzorok, érintőképernyő) segítségével teszik az élményt egyedivé. 

 

 

 

 

LISZT UTAZÁSAI

 

 

Az érintőképernyőn navigálva a térképen Liszt útjai körvonalazódnak. Életének különböző periódusai egy "időcsúszkával" állíthatóak: az egyes évek útjai szabadon változtatva jelennek meg a felületen egy saját készítésű, zoomolható Európa térképen. A rövid idő alatt - Liszt korához mérten meglepően sok - megtett úthálózat egy nemzetközileg ismert, sokrétű alkotó életművét tükrözik.

  

HANGOS KOTTA
 

 

Liszt "Csárdás Obstine" című zongoradarabja szabadon választott sorrendben hallgatható végig a látogatók számára. A kottára vetített kép és információ pontosan követi a lejátszott hangot, így a kottaképet könnyen nyomon követhetjük. A virtuális, vetített tartalom a papírra nyomtatott kéziratreprodukcióval keveredik, így mögöttes rétegek tárulnak fel a mű elhangzása során.

 

  

 

A lapozós interakció RFID szenzorok segítségével működik: egy-egy lapot áthajtva a lapokba applikált passzív RFID matricák az asztalhoz közelítve a beépített érzékelők hatósugarába érkeznek, tehát a rendszer mindig tudja, épp melyik lapon járunk. Így az emberek egyrészt közelebb kerülnek a zenei kották nyelvezetéhez, ugyanakkor megfigyelhetőek a szerző által beszúrt javítások, zenei gondolatmenetek, jegyzettöredékek.  

 

A kézirat digitális másolatát az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtára bocsátotta rendelkezésünkre.

 

 

    Résztvevők, alkotók:

 

   Mácsai János (zenei szakértő)
Nagy Ágoston (koncept, interakciótervezés)
Püspök Balázs (formatervezés, kivitelezés)
Ruttkay Zsófia (koncept, projektmenedzsment)
Samu Bence (koncept, interakciótervezés)
Vető Péter (formatervezés, kivitelezés)