logo
MagyarEnglish

Segédlet a JoomlaFCK editor használatához
Tartalomjegyzék
Segédlet a JoomlaFCK editor használatához
Szöveg beillesztése cikkbe
Új könyvtár létrehozása az alapértelmezett képmappán (/images/stories) belül
Képek beillesztése és paramétereinek állítása
Oldaltörés és tartalomjegyzék sor beszúrása
Bővebben... / Read more... link készítése
Minden oldal

 


Az alábbiakban a jelenleg alapértelmezettként beállított editor, a Joomla FCK 2.6.4.1 legalapvetőbb funkcióit írjuk le.

 


A cikkek szerkesztésének módját és a JOOMLA eredeti, alapértelmezett editorának, a TinyMCE-nek a  használati leírását megtaláljátok a Súgó menüpontban (jobbra fent a mentőövre kattintva). Felhasználóként beállítható a használni kívánt editor.


 

Szöveg beillesztése a cikkbe

 

A JoomlaFCK editor számunkra leghasznosabb, az alapértelmezett editorhoz képest újdonsága a

Paste as Plain Text | Paste from Word

menüpontok (felső sor, 2. menücsoport, 4., 5. gomb)

 

 • A más oldalakon kiválasztott szöveg formázását a joomla editora másképp jelenítené meg, ezért érdemes a Paste as Plain Text opcióval beilleszteni és utólag formázni. A WORD szövegszerkesztővel formázott oldalak formázása a Paste from Word menüpontot választva tartható meg.
 • Szöveget linkké alakítani az [ Insert / Edit link ] (2.sor, 3. menücsoport, 1. gomb) gomb segítségével lehet.
 • A megjelenő párbeszédablak Target fülének Target mezőjében állítható be, hogy hova töltse be a hivatkozott tartalmat. Az alapértelmezés a self, vagyis a saját ablakba töltés.

  Külső oldalt érdemes új ablakba irányítani a blank opciót választva.

 • Link törése - a link eltávolítása a szövegről: a hivatkozássá alakított szövegre állva a [ Remove link ]gombra kattinsunk (2.sor, 3. menücsoport, 3. gomb)

 

 


 

 

Új könyvtár létrehozása az alapértelmezett képmappán (/images/stories) belül

 

 • Érdemes az átláthhatóság érdekében projektenként más-más könyvtárba töltenni fel a képeket.
 • Válasszuk ki az  ImageManager menüpontot (2.sor, 4. menücsoport, 1. gomb), ahol az image/stories mappa tartalma látható.
 • Új mappát a [New Folder] gombra kattintva hozhatunk létre.
 • A képek - következő részben tárgyalt - tulajdonságait már itt is meghatározhatjuk.

 

 


 

Képek beillesztése és paramétereinek állítása

 

 • Használjuk az oldal alján található [ Kép / Image ] gombot a kép feltöltésére a szerverre, majd onnan a cikk szövegéba való beillesztésre.
 • A képek alapértelemett mappája az /images/stories, tehát a szerverre feltöltött képek ide kerülnek, és innen szúrhatók be a cikk oldalának megfelelő helyére.
 • A megjelenő párbeszédablakban állíthatjuk a kép méretét (width, height), a környző objektumoktól való horizontális - H Space - vagy vertikális távolságát - V Space - pixelben, igazíthajuk - Align - a szöveghez képest és azonnal látjuk az eredményt.

 


 

Oldaltörés és tartalomjegyzék készítése

 

 • Oldaltörés: Ezzel a gombbal oldaltörést szúrhatunk be a cikkbe. Az oldaltöréssel van lehetőség az oldalnavigációra, amikor a cikk valamilyen elrendezésben jelenik meg. Ez hosszú cikkek esetén hasznos. Amikor megnyomjuk ezt a gombot, az alább látható előugró ablak jelenik meg:
  • Oldalcím: Írjuk be az új oldalhoz megjelenítendő címet (például: "Oldal 2").

  • Tartalomjegyzék vagylagos címe: Tetszőleges mező ennek az oldalnak a tartalomjegyzékében történő megjelenítéshez. Többoldalas cikkek esetén a Joomla! megjeleníti az oldal "tartalomjegyzékét", ahol a felhasználó kiválaszthatja bármelyik oldalt. Ha ez a mező üres, akkor az Oldalcímet fogja használni a Joomla!. Ha másik címet szeretnénk adni a tartalomjegyzéknek, írjuk be ide.

  • Oldaltörés beszúrása: Kattintsunk erre a gombra az oldaltörés beírt mezőkkel történő beszúrásához. Az oldaltörés szürke szaggatott vonalként jelenik meg a cikkben. Megjegyzés: Az oldaltörés nem szerkeszthető. Ha meg kell változtatnunk egy mezőt az oldaltörésben, akkor közvetlenül az oldaltörés után kattintsunk a cikkre, nyomjuk a Backspace billentyűt az oldaltörés törléséig, majd szúrjuk be az új oldaltörést az óhajtott információkkal.

  • forrás: Súgó

 


 

Bővebben... / Read more... link készítése

 

 • Bővebben...: Ezzel a gombbal "Bővebben..." töréspontot szúrhatunk be a cikkbe. Ez piros szaggatott vonalként jelenik meg a cikkben. Ha egy cikknek van "Bővebben..." töréspontja, csak a bevezetőnek hívott, töréspont előtti szöveg jelenik meg kezdetként a "Bővebben..." hivatkozással együtt. Ha a felhasználó erre a hivatkozásra kattint, akkor vagy a teljes cikk, vagy csak a "Bővebben..." hivatkozás utáni rész jelenik meg. Ez a cikk és a globlis beállítások "Bevezető" paraméterének beállításától függ. A "Bővebben..." törésponttal csak a bevezető megjelenítésével helyet takaríthatunk meg az oldalakon.
 • forrás: Súgó